Schrijven en herschrijven

Als je gaat schrijven, is je eerste idee of versie zelden tot nooit de laatste of het beste wat je schrijft. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wat schrijf je? Hoe schrijf je prettig? En als je je tekst gaat herzien, hoe weet je dan wat je kan of moet schrappen? De artikelen op deze pagina helpen je verder.

Beginnen met schrijven: je kan willekeurig aan een tekst beginnen, maar met een goede voorbereiding, beperk je eindeloze revisies. Lees daarom hier alles over de dingen die je moet weten om goed aan (de eerste hoofdstukken van) je verhaal te beginnen.

Schrappen of behouden: je ontkomt er niet aan dat je een keer met een rode pen langs je tekst moet gaan. Deze tipartikelen helpen je te beslissen wat je moet schrappen en wat je gerust mag laten staan.

Feedback en proeflezen: als je moeite hebt met beslissen wat je moet schrijven of schrappen, heb je veel aan proeflezers. Ook als je wil weten hoe je verhaal in de smaak valt. Om deze middelen optimaal te benutten, vind je op deze pagina tips over het verwerken van feedback en het hoe en wat van proeflezers.

Lees hier ook over:
* Sfeeromschrijvingen
* Een natuurlijke tekst
* Het mentale writersblock en diens tegenhanger, de schrijversflow
* De beleving van je hoofdpersonage
* Een pageturner schrijven