Dit kan je leren van jouw bijzondere fans

Als je serieuze schrijfambities hebt, droom je vast van een hele schare fans. Er zijn een aantal fans die extra speciaal zijn, omdat ze bepaalde lessen voor je in petto hebben. Kijk eens wat je van hen kan leren; het kunnen lessen zijn die je voor de rest van je schrijverscarrière kan gebruiken.

Wat is een fan?

In deze blogpost tellen geliefden die het bewonderenswaardig vinden dat je schrijft, niet mee als fans van een beginnende schrijver. Er is een verschil tussen je werk waarderen om de inhoud en het gaaf vinden dat je het werk doet. Met alle respect naar de familieleden, vrienden en buurvrouwen die zeggen: “Wat knap, ik zou nog geen scène op papier kunnen krijgen, laat staan een boek.”; zij tellen hier niet mee. Ze zorgen voor de broodnodige (en waardevolle!) complimenten, maar dat behoeft geen verdere toelichting. Je fans laten je groeien of doen je iets beseffen dat veel verder gaat dan: O, ik ben hier best goed in. Als je die toegevoegde waarde inziet, helpt je dat om uit een mentaal writersblock te komen of om je creativiteit verder aan te wakkeren.

De eerste persoon die zich fan noemt

Het is nogal wat als je voor het eerst hoort: ‘Ik ben fan van je.’ De kans is klein dat je die zin voor het eerst in de eerder genoemde menigte hoort; ook je schrijversreis begint bescheiden. Dat heeft een mooie keerzijde: omdat het kleinschalig is en vaak ook onverwacht komt, zal dat allereerste ‘ik ben fan van je,’ lekker veel aandacht krijgen. Geniet daarvan! Het woord fan heeft een redelijke lading. Er zijn tegenwoordig zoveel bloggers, Youtubers en Tiktokkers, dat je eerder zegt: ‘Ik volg hen, maar ik volg acht anderen ook.’ Als iemand zich je fan noemt, dan val je dus op een positieve manier op tussen alle anderen.
Probeer na te gaan wat jou zo onderscheidt van al die anderen, zodat je sterke punten nog meer kan verbeteren. Je kan je fan ook vragen of hij daar specifiek in kan zijn. Maar waak ervoor dat je van je eerste ‘echte’ fan geen proeflezer maakt. Hij is er vooral om een heel warm plekje in je herinnering te geven en je aan te sporen om je verder te ontwikkelen als schrijver. Er zijn veel mensen die willen schrijven, maar dat niet (meer) durven. Laat deze fan je dan de mentale oppepper geven die je nodig hebt om te blijven schrijven.

Onthoud het gezicht van deze fan en vergeet vooral niet dat ze de eerste was die de hele menigte van fans is begonnen. (Ik heb helaas geen foto van mijn persoonlijke eerste fan, anders had haar foto wat mij betreft hier een ereplaats gekregen!)

De eerste geraakte fan

Je schrijfsel was niet ‘alleen maar’ mooi of spannend voor deze persoon, maar heeft voor een openbaring gezorgd, geholpen bij traumaverwerking of op een andere manier ervoor gezorgd dat iets wat voorheen in zijn leven vastgelopen leek, nu weer kan stromen.
Als je dat nog niet gedaan hebt, schrijf deze ontmoeting dan op in een dagboek of opschrijfboekje. Zorg ervoor dat je de herinnering zodanig opschrijft dat hij net zo levendig leek als toen dat moment zich voordeed.
Een bekend cliché is: ‘Als ik ook maar één persoon raak met mijn verhaal, dan is dat voldoende.’. Je hebt die persoon gevonden in deze fan. Doe die persoon de eer aan die hem toekomt: houd die herinnering levend. Koop desnoods een klein attribuutje wat je aan hem doet herinneren. Als je de herinnering aan deze fan goed kan verankeren, heb je altijd een wapen paraat voor als de twijfel toeslaat of je de naam van schrijver wel waard bent.

De andere creatieveling

Deze (meestal bevriende) fan is geen medeschrijver, maar wel een fotograaf, tekenaar, muzikant, beeldhouwer of choreograaf: iemand die op een andere manier met het creatieve proces te maken heeft. Hij zal dus bij god niet weten hoe je een personagebiografie in moet vullen, maar weet op zijn manier wel hoe het is om te worstelen met het verbinden van creatieve puntjes. Dat maakt deze creatieveling een pareltje: je kan met hem sparren over het grote geheel van het creatieve proces, zonder daarbij in details te verzanden over zaken die uniek zijn voor het schrijfproces. Deze fan is niet zozeer vanwege je inhoudelijke werk fan van jou (hoewel dat zeker kan!), maar vooral omdat je iemand bent die net als hij valt en opstaat binnen een creatieproces. Dat kan wederzijds vertrouwen en bewondering scheppen. Je zou kunnen zeggen dat jullie elkaars creatieve heldenreis versterken. Soms zie je in het creatieve werk het karakter van de andere weerspiegeld. Dit betekent voor jou als schrijver dat deze creatieveling je kan helpen om je schrijversstem te vinden en te verfijnen.
Wat je van deze fan leert over het creatieve proces, kan een enorme inspiratiebron vormen voor nieuwe ideeën waar je anders niet zo snel op gekomen zou zijn, omdat je creativiteit vanuit een andere hoek leert bekijken.

De collegaschrijver

De bevriende collegaschrijver zal misschien niet zeggen dat hij fan van je is, maar als er iemand met de spreekwoordelijke cheerleaderpompoms staat te zwaaien, is hij dat wel. Jullie zitten namelijk in exact hetzelfde schuitje, zowel wat betreft het creatieve proces als het schrijven zelf. Samen kunnen jullie vloeken over hoe &_#*-irritant schrijven soms is, hoe doodmoe jullie worden van het steeds maar aanvullen van een personagebiografie en juichen bij de successen en plezieren die schrijven biedt en de vooruitgang die jullie persoonlijk boeken. Hou deze fan dichtbij: iemand die staat te juichen is één ding. Maar als jullie ook nog eens door hetzelfde creatieve proces heen gaan, kan je daar veel van leren.

Zoiets als dit is typisch voor een collegaschrijver-fan om door te sturen.

Deze blogpost is liefdevol opgedragen aan mijn eerste fans van de betreffende categorieën: N., S., E., en E. Dank jullie wel!

Mis ik nog een andere soort eerste fan? Laat het hieronder weten en vertel hoe ze jou verder helpen in je schrijversreis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s